Akutne respiratorne infekcije kod djece

doctor holding baby milmedika pedijatar rade kaludjerovic

Dragi naši roditelji,

zbog povećanog broja pacijenata  sa respiratornom patologijom i aktuelnosti ove problematike (Akutne respiratorne infekcije kod djece) izložiću vam par osnovnih činjenica o respiratornim infekcijama. Na sva dodatna pitanja potrudićemo se da vam blagovremeno odgovorimo.

Akutne respiratorne infekcije kod djece

Akutne respiratorne infekcije ili infekcije disajnih puteva predstavljaju najčešće infekcije ljudskog roda. Posebno su česte u tipičnoj sezoni (od septembra do aprila ) i kod  djece predškolskog uzrasta. Procjene govore da djeca u ovom uzrastu imaju prosječno 4-6 ovakvih epizoda godišnje. Oko polovina ih je praćena povišenom tjelesnom temperaturom i pogoršanjem opšteg stanja. Svako dvadeseto dijete sa znacima respiratorne infekcije biva hospitalizovano. 

U nastajanju ovih infekcija  važnu ulogu igraju kako imunološki faktori dječijeg organizma, tako i faktori sredine. Procjenjuje se da  oko 90% infekcija respiratornog trakta je izazvano virusima, a oko 10 posto bakterijama to jeste beta hemolitičkim streptokokom grupa A koji se javlja kod djece uzrasta starijeg od 2 godine.

Respiratorni virusi se prenose vazdušnim putem od inficirane osobe (kijanjem, kašljem) ili direktnim kontaktom sa infektivnim materijalom na koži. Obolijevanje zavisi od imunološkog statusa organizma i epidemiološke situacije u kući ili kolektivu. Pušenje u stanu djeteta značajno povećava učestalost respiratornih infekcije, posebno kod djece ispod pete godine. Aerozagađenje takođe ima potencirajući efekat, kao i boravak u neprovjetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi. Od faktora vezanih za organizam djeteta najvažniji su uzrast (djeca mlađeg uzrasta su češće bolesna i sa težom kliničkom slikom), pol (dječaci su nešto češće bolesni od djevojčica, stanje uhranjenosti (gojazna djece su češće bolesna), atopija-sklonost ka alergijama (djeca sa atopijom češće su bolesna), urođeni poremećaji (npr. djeca sa urođenim srčanim manama imaju veću učestalost obolijevanja), dojenje (dojena djeca su tri puta rijeđe bolesna). 

  • Šta je to prehlada?

Nema precizne definicije prehlade, iako svi znaju o kakvom se oboljenju radi. U najlakšem obliku postoji zapušenost nosa, kijanje i sekrecija, bol u grlu dok u težim oblicima postoji i febrilnost i poremećaj opšteg stanja. Uzročnici su brojni virusi kao što su virusi influenze (gripa) ili brojni drugi virusi koji mogu izazavati oboljenja nalik gripu. Tipično bolest traje nekoliko dana, ali pojedini simptomi mogu biti prisutni i duže. Sekret u nosu obično postane gušći, a suv nadražajan kašalj može zaostati i 2 nedjelje. Ukoliko brzo dođe do poboljšanja, i pacijent je dobrog opšteg stanja obično  ne zahtjeva terapiju izuzev simptomatske. 

U slučaju da  temperature traje duže od 7 dana, ili dođe do izmjene opšteg stanja djeteta npr. otsutva apetita, pospanosti, malaksalosti ili povraćanja obavezno se obratiti ljekaru. Kod djece ovakve infekcije se najčešće komplikuju širenjem na paranazalne šupljine (sinuse) ili srednje uho. Na sreću nešto ređa ali i teža komplikacija je  zapaljenje pluća. U ovim stanjima može doći do bakterijske superinfekcije koja obično  zahtjeva primjenu  antibiotske terapije i obavezan pregled ljekara

 

Dr Rade Kaluđerović, pedijatar – pulmolog