Polenska kijavica

Polenska kijavica Milmedika

Polenska kijavica

Poslije dugih i hladnih zimskih mjeseci sa nestrpljenjem i osmjehom na licu očekujemo proljeće, željni vikenda u prirodi, šetnje i igranja po travi koja buja, udisanja svježeg vazduha. Međutim, mnogima od nas asocijacija na proljeće su suzne oči, crvenilo i curenje nosa, napadi kijanja, otežano disanje, što predstavlja najblaže simptome polenske alergije.

Epidemiološka istraživanja ukazuju da oko 20% svjetske populacije boluje od neke alergije, te da su najčešće alergijski rinitis i alergijska astma. Broj oboljelih poslednjih godina je u kontiniuiranom porastu, naročito kod djece i mlađih odraslih osoba i pored toga što moderna medicina nudi brojne preventivne i terapijske strategije.

Alergijski rinitis predstavlja globalni problem od koga pati skoro četvrtina stanovništva, dok je ta učestalost kod djece do 15% i predstavlja najčešću bolest djece školskog doba. Prema novijim podacima iz literature 500 milona ljudi u svijetu ima alergisjki rinitis, a od toga 200 miliona (oko 40%) su djeca. Iako se radi o čestom oboljenju, koje može imati i ozbiljne posledice, bolest je često potcijenjena i od strane ljekara i pacijenata, tako da je i liječenje često neadekvatno. Osnovni simptomi alergijskog rinitisa su kijanje u salvama, svrab u nosu, zapušenost nosa, obilna sekrecija iz nosa, suzenje i peckanje u očima, svrab nepca….

Ciljevi terapije su smanjenje simptoma, poboljšanje kvaliteta života i sprečavanje komplikacija. Mogućnosti su sledeće:

  1. Preventivne mjere podrazumjevaju sprečavanje kontakta oboljelog sa inkrimisanim alergenom, tj. odstranjivanje alergena iz životne sredine ili uklanjanje oboljelog iz te sredine.
  2. Medikamentozni tretman podrazumijeva kombinaciju ljekova za svaku bolest pojedinačno. On nije isti za svakog pacijenta, jer jedinstven pristup nije moguć zbog različitih stepena težine bolesti, predisponirajućih faktora, životne dobi bolesnika, dužine trajanja bolesti i drugih.
  3. Imunoterapija u obliku specifične sublingvalne vakcinacije raznim vsrtama alergena. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da ponavljena davanja niskih koncentracija alergena, sličnih alergenima koji izazivaju alergijski rinitis , dovodi do izliječenja oboljelih, što je jedina kauzalna terapija alergijskih bolesti za sada.

Iako sve tajne alergija nisu otkrivene, borba protiv njih  je moguća, i najčešće je uspješna.

 

Prim mr sci dr med Slobodan Vranješ