fbpx

Bol u grudima

Bol u grudima kod mališana je čest uzrok uznemirenosti roditelja i ( nažalost) medicinskog osoblja, kao i razlog nepotrebnih hitnih kardioloških pregleda i neopravdanih hospitalizacija.

Kad se kod djeteta javi bol u grudima da li treba očekivati infarkt miokarda ili neku drugu ozbiljniju bolest srca? Na svu sreću – ne! Šta više, bol u grudima kod djece je najmanje vjerovatno srčanog porijekla.

Postoje brojni drugi organi ( mišićno- koštani, digestivni, respiratorni) kojima bi se trebale pripisati ove tegobe, mnogo češće nego srcu. U velikom broju slučajeva uzrok se i ne može utrvrditi ! Šta onda raditi kad se dijete požali na bol u grudima? Treba otići pedijatru, svakako. Vaš doktor će potom detaljno ispitati okolnosti pod kojima se bol javio i karakter tog bola, a katkad sprovesti i određena ispitivanja. Pa ako se bol desio u miru ili u određenom položaju, tj. pri pokretu, a pritom ga dijete može locirati prstom, onda on sigurno nije srčanog porijekla. Takođe je bezazlen bol i onaj koji se opisuje “kao ubod nožem” i koji se pojačava na pritisak prstom. Sa druge strane, kardiolog treba da ispita svaki pritisak, gorenja ili razdiranje u prsima, naročito ako se javlja u fizičkom naporu i praćen je aritmijom, vrtoglavicom i nesvjesticama. Takođe su bitni podaci da li je dijete prethodno bilo zdravo ili bolesno, koliko se često javlja bol i koji su njegovi okidači ili olakšavajući činioci.

Srčani bolovi su obično vrlo karakteristični tako da ih pedijatar teško može “ promašiti”. Na primjer, bol kod upale srčane maramice se pojačava u ležećem položaju, a olakšava naginjanjem naprijed i obično mu prethodi ili je u toku neka prehlada. Ukoliko se sa djetetom odnosno roditeljem detaljno razgovara u ovom pravcu, srčani uzrok bola se brzo isključi i često nijesu potrebna dalja dijagnostička ispitivanja ( Ekg, Rtg srca i pluća, laboratorijski nalazi…). Svakako da pedijatar treba da pregleda dijete ( stomak i pluća) i provjeri njegove vitalne znake ( puls, srčani ritam i krvni pritisak), uz pregled kardiovaskularnog sistema. No, neka sofisticiranija ispitivanja najčešće nijesu potrebna ( ultrazvuk srca, test opterećenja, Holter- Ekg, MRI srca i krvnih sudova, kateterizacija srčanih arterija, itd).

Dakle, zadatak pedijatra je da isključi ozbiljno srčano oboljenje kao uzrok, da pruži podršku i razuvjeri pacijenta i porodicu da se radi o bilo čemu ozbiljnom, kao i da započne terapiju ( antihistaminici, inhibitori protonske pumpe, nesteroidni antireumatici…)

Dr Draško Nikčević
pedijatar-kardiolog

Kako Vam možemo pomoći?