fbpx

Da li ste Vi kandidat za nove kardiološke ljekove?

logo milmedika

SRČANA SLABOST  

Postupajući po preporukama Evropskog udruženja kardiologa (www. escardio.org) objavljenim 27. avgusta 2021 godine, imamo priliku da pacijente sa srčanom slabošću liječimo najsavremenijim ljekovima koji se u našoj zemlji nalaze na osnovnoj listi Fonda za zdravstveno osiguranje; ARNI : sakubitril/valsartan (Entresto – Novartis) i SGLT 2 inhibitori: dapagliflozin (Forxiga – Astra Zeneca) i empagliflozin (Jardiance – Boehringer Ingelheim)

dobijaju se na recept na osnovu izvještaja kardiologa).

Radi se o ljekovima koji dokazano:

  • smanjuju tegobe – povećavaju kvalitet života,
  • produžavaju život najtežih srčanih bolesnika – smanjuju broj dana bolničkog liječenja.

Simptomi srčane slabosti: nedostatak vazduha u naporu ili kod ležanja na ravnom, zamor, oticanje stopala, nogu, kašalj, zamor, vrtoglavica, poremećaj sna, ubrzan rad srca; simptomi su koje pacijenti navode, a pacijenti i ljekari često i dugo pripisuju starosti ili povezuju sa bolestima pluca ili nekim drugim medicinskim stanjima.

Uzroci koji dovode do srčane slabosti su brojni i heterogeni (ishemija, bolesti srčanih zalistaka, miokarditisi, aritmije, hipertenzija, hemioterapija i terapija zračenjem, metabolički, endokrini poremećaji, zloupotreba alkohola, kokaina, steroida …. )

Procjenjuje se da od srčane slabosti boluje 60 miliona ljudi širom svijeta. Bolest se u ranoj fazi prepoznaje  samo kod 3 % pacijenata. Smanjenjen kardiovaskularnog rizika (prevencijom i kontrolom) i ranijim prepoznavanjem srčane slabosti velikom broju pacijenata mogao bi se produžiti život, drugim riječima dijagnoza srčane slabosti postavlja sa zakasnjenjem a bolest se nalazi na prvom mjestu ako se posmatra kao uzrok hospitalizacija starijih od 65 godina. Srčana slabost zahtijeva doživotno liječenje. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti i imaju karakter pandemije a jedna od njih – srčana slabost je bolest sa najlošijom prognozom.

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma ili se Vi, Vaši prijatelji ili članovi porodice liječe od srčane slabosti, razmislite i zakažite pregled kardiologa, optimizujmo kardiološku terapiju na vrijeme!

 

Kako Vam možemo pomoći?