fbpx

Savjeti kod ishrane beba

breastfeeding

Kod ishrane beba ima mnogo normalnih tj. fizioloških pojava za taj uzrast, koje kod roditelja  stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti ili ne. Pokušat ćemo  da Vam približimo uzroke bljuckanja, štucanja, stomačnih grčeva , halapljivog sisanja, kako bi svaki trenutak proveden sa bebom bio I za nju I za Vas najveća sreća.

Bljuckanje je nevoljno vraćanje manje količine mlijeka iz želuca u usnu duplju.Većina beba, čak do 50% bljuckaju do trećeg mjeseca života I to je fiziološka pojava kojoj između ostalog doprinosi I nerazvijenost  jednog prstena jednjaka, tkz.distalnog sfinktera.  Roditeljima se često čini da je količina vraćenog  mlijeka velika, da je posteljina ili bebina odjeća  mokra,  da će beba ostati gladna. Ali  ne brinite. Bljuckanjem se  izbacuje mala količina mlijeka često sa prisustvom  želučanih sokova I bebine pljuvačke. Ako beba dovoljno I redovno kvasi pelene,  dobija na težini, ako je mirna I zadovoljna to je znak da ne gubi zabrinjavajuću količinu mlijeka. Bljuckanje nije opasno I malim trikovima  može se ublažiti.

Bebe najčešće bljuckaju posle halapljivog obroka, brzog hranjenja, brzog dotoka mlijeka u slučaju prepunjenosti dojki ili širokog otvora na flašici, prejedanja, gutanja vazduha, prilikom podrigivanja, igranja, presvlačenja, grubih pokreta, stezanja bebe uz svoje tijelo,  stimulacije podrigivanja tapšanjem po leđima I slično. Prevremeno rođenene bebe bljuckaju  češće. Kako  postupati sa bebom koja bljucka?  Savjetuje se hranjenje u poluuspravnom položaju, podizanje bebe posle hranjenja u uspravan položaj da bi podrignula, Izbjegavanje prejedanja, izbjegavanje presvlačenja i igranja posle obroka, a  bebu pri spavanju postavljati na bok jer se time značajno redukuje bljuckanje. Takođe voditi računa da  je glava u istoj ravni ili iznad stomaka jer pelene, naročito ako se stavlja I švedska  uzdignu donji dio tijela pa je glava ispod stomaka. Kod beba koje bljuckaju dušek treba postaviti tako da je pri ležanju glava blago iznad nivoa stomaka. Bljuckanje se značajno smanjuje sa rastom bebe I uvođenjem čvrste hrane.

Povraćanje je forsirano izbacivanje  želudačnog sadržaja. Razlikuje se od bljuckanja po tome što beba izbacuje veći dio ili cijeli obrok mlijeka, ne zadržava ga ustima već izbacuje znatno dalje, u neposrednu okolinu, a sadržaj je  često blago kisjelkastog mirisa. Beba može povratiti samo jednom I to ne mora biti znak bolesti, ali ako se nastavlja potrebna je konsultacija sa pedijatrom. Često bljuckanje i povraćanje u periodu kada bi već trebalo prestati može značiti pojavu gastroezofagealnog refluksa koji je praćen oštećenjem sluznice jednjaka pa samim tim I bolom, nezadovoljstvom,  uznemirenošću, slabijim napredovanjem.

Halapljivo sisanje  često zabrinjava roditelje, ali uz male trikove ova briga će nestati. Pri halapljivom sisanju beba se može zagrcnuti. Bebu treba hraniti malo ranije nego što potpuno ogladni, jer će tada lagano početi sa uzimanjem obroka. Osim toga treba obezbijediti poluuspravan, a ne ležeći položaj pri sisanju, adekvatnu cuclu sa dobrom veličinom rupice ako se hrani adaptiranom formulom kako bi se spriječilo veće gutanje vazduha. Svakako, bebu ne treba rigorozno ograničavati već joj dozvoliti da ipak uzme mlijeka koliko želi pridržavajući se ovih savjeta.

Zagrcnjavanje bebe nastaje usled poremećaja koordinacije akta gutanja i disanja pri uzimanju obroka. Povremeno zagrcnjavanje nakon čega beba brzo uspostavi disanje i ne mijenja boju lica bezazlena je pojava, ali ako prekid disanja traje duže i beba pomodri,  potreban je pregled pedijatra.

Štucanje. Bebe češće štucaju nego odrasle osobe i djeca.Štucanje se javlja nekoliko puta na dan, traje oko desetak minuta i spontano prestaje. Razlozi za češće štucanje beba su češći obroci (beba jede oko osam puta na dan), a aktivnost dijafragme, koja aktivno učustvuje u štucanju je kod beba pri disanju znatno veća. Ultrazvukom je utvrđeno da bebe štucaju I u maminom stomaku.

Stomačni grčevi su često razlog uznemirenosti bebe i panike kod roditelja. Mnoge, inače zdrave bebe u prva tri mjeseca života dobijaju grčeve praćene iznenadnim  napadom plača, stezanjem i grčenjem nožica, crvenilom u licu.

Stručnjaci infantilne kolike objašnjavaju grčevima crijevne muskulature bez organskog uzroka , vjerovatno zbog većeg prisustva gasa u crijevima, a nekada i želucu. Grčevi su prolaznog karaktera i ne ostavljaju nikakve posledice, a jednako se javljaju kod  dojene djece i kod onih hranjenih adaptiranom formulom, a nešto češće kod dječaka. Bebe se umiruju blagim ljuljanjem, toplim oblogama na stomaku i eventualno čajevima protiv grčeva. Ipak, treba povesti računa da bebini grčevi ne zamaskiraju neki bol organskog porijekla.

Fiziološke  pojave kod beba ne treba zanemariti i propustiti organske uzroke poremećaja. Svoje dileme uvijek riješite u razgovoru sa pedijatrom.

 

Dr spec pedijatar gastroenterolog Veselinka Lola Đurišić

Kako Vam možemo pomoći?