fbpx

ŠTA JE PRODUŽENI KOVID (long COVID)? 

logo milmedika

Kako razumjeti porast D Dimera – koga liječiti, kako, koliko?

 

Objavljena stručna literatura zasnovana na iskustvu ljekara širom planete, kao i iskustvo ljekara PZU Milmedika u radu sa pacijentima, ukazuje da se nakon akutne infekcije (period izolacije sa 1-2 nedelje), značajan procenat ljudi i u dužem periodu praćenja žali na brojne tjelesne smetnje, probleme, neprijatnosti (isprepleteno sa sve prisutnijim strahom, nesigurnošću, neizvjesnošću za budućnost, za sebe, svoju porodicu).

Navedene, široko definisane smetnje, učinile su da se izdvoji posebno stanje – produžen KOVID (eng. long COVID) 

Najčesći simptomi koje pacijenti opisuju:

  • kratak dah, osjećaj nepravilnog rada srca, probadanje u grudima, leđima 
  • smanjena tolerancija napora – zamor, stezanje u grudima/plućima  
  • pad energije 
  • mučnina, glavobolja, preznojavanje 
  • nesanica, nemir, anksioznost 
  • produžen kašalj sa periodima pogoršanja 
  • temperatura  37,2 – 37,5 
  • mentalna konfuzija, nestabilnost,
  • oscilacije (porast/pad) krvnog pritiska
  • porast vrijednosti D Dimera 

VIrus SARS COV 2 koji izaziva bolest COVID 19Corona Virus Infectious Disease 2019 ima uticaja na  gotovo sve organe, odnosno prisustvo virusa izaziva reakciju razlicitih organa i tkiva; mišićnog, kožnog, plućnog, nervnog, kardiovaskularnog, čime se može objasniti ovako široka lepeza simptoma. 

U danima, bolje reći nedeljama,  nakon COVID 19 očekuje se postepeni i kontinuirani (tokom 6-8 nedelja) oporavak. Ipak postoji 10-20 % pacijenata kod kojih je ovaj period produžen ili ga karakterišu pogoršanja odnosno zastoji u oporavku, koje nazivamo produženi KOVID. Zato je od velike važnosti praćenje, saradnja, kontakt sa ljekarom, optimizam ali i kontrola laboratorijskih nalaza i ljekarski pregled koji će  ukazati na razloge takvog stanja ili otkloniti brigu. 

Koje laboratorijske parametre treba pratiti? 

Pratimo  KKS, CRP, D-Dimer – preporučuje se da to budu intervali na 7 – 14 – 30 dana, kako se stanje popravlja. 

Medicina  i dalje nema objašnjenje za sve mehanizme djelovanja i oštećenja na relaciji inter-reakciju virus – ćelija, ali na bazi postojećih znanja i iskustva sa ranijim bolestima i ljekovima, donosimo odluke. 

KAKO regulisati D-DIMER? 

Terapija kod povišenog D-dimera, zasniva se na procjenama rizika, prethodnoj anamnezi pacijenta, aktuelnoj kliničkoj slici, a praćenje vrijednosti i dužina trajanja liječenja je strogo pod kontrolom ljekara. Terapija se zasniva na iskustvu i principima koje kardiovaskularna medicina i pulmologija imaju u liječenju tromoembolijskih događaja. 

U ovom kontekstu, KOVID i post KOVID- a, ULTRAZVUK SRCA  je od posebnog značaja jer se njime, osim  uobičajenih parametara, registruje prisustvo tečnosti u srčanoj kesi, poremećaji u radu srčanog mišića, upala srčanog mišića.

Posvećeno osoblje Poliklinike Milmedika – tim  ljekara – specijalista – pulmolog, internista-kardiolog, radiolog i biohemičar, uz najsavremeniju dijagnostičku i laboratorijsku opremu, izlazi u susret vašim potrebama poštujući principe dobre kliničke prakse – i preporučuje model post KOVID pregleda, koji obuhvata laboratorijske nalaze, pregled pulmologa sa spirometrijom, pregled kardiologa sa EKG i UZV srca. 

 

Kako Vam možemo pomoći?