Dijagnostička metoda koja se bazira na principu refleksije zvučnih talasa koji su izvan opsega čujnosti ljudskog uha. Ultrazvučna dijagnostika (Ultrazvuk) je potpuno bezbjedna, neinvazivna metoda, ponovljiva (nema jonizujućeg zračenja i štetnog dejstva na ljudski organizam u te se može ponavljati više puta, u zavisnosti od potrebe). Može biti dovoljan za postavljanje prave dijagnoze, a nezamjenljiv je kada je potrebno usmjeriti pacijenta ka daljim pretragama. Brojni su razlozi za široku primjenu u dijagnostici raznih patoloških promjena u oganizmu. Procedura se sastoji iz toga da se odgovarajuća sonda (konveksna ili linearna) prislanja na kožu pacijenta iznad organa koji treba da se pregleda, u međuprostor stavlja se gel i putem ultrazvučnog aparata dobija se vizuelni prikaz organa na ekranu.

U poliklinici Milmedika ultrazvučni pregled radi se na aparatu PHILIPS AFFINITY 50.

Ultrazvukom se mogu pregledati svi organi u abdomenu (jetra, žučna kesica, žučni putevi, slezina, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, mokraćna bešika, prostata kod muškaraca, a kod žena jajnici, jajovodi, materica), vrat (štitasta žlezda, pljuvačne žlezde, limfni čvorovi, krvni sudovi i mišići vrata), srce, zglobovi, meka tkiva (mišići), dojke, testisi, krvni sudovi.

U poliklinici MILMEDIKA možete obaviti sledeće preglede:

 • Ultrazvuk CNS-a
 • Ultrazvučni pregled srca (ehokardiografija)
 • Ultrazvučni pregled abdobemna (jetra, žučna kesa, pankreas i slezina, abdominalna aorta)
 • Ultrazvučni pregled dojke
 • Ultrazvučni pregled zglobova
 • Ultrazvučni pregled muskuloskeletnog sistema
 • Ultrazvučni pregled mekih tkiva
 • Ultrazvučni pregled štitaste žlijezde
 • Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnih kanala
 • Ultrazvučni pregled skrotuma
 • Doppler ks vrata
 • Doppler ks donjih ekstremiteta
 • Color doppler – tehnikom se pomoću ultrazvuka može posmatrati protok krvi kroz krvne sudove i organe:krvne sudove glave i vrata, srca, pritiska u srcu, unutar komora i pretkomora, protok krvi kroz aortu, abdominalni dio aorte, bubrežne arterije, arteriju nogu i ruku i vene nogu i ruku

 

Ultrazvuk CNS-a

Ultrazvuk mozga je vrlo jednostavan, bezbolan i neinvazivan pregled, nije škodljiva metoda i služi za prikaz određenih moždanih struktura kod novorođenčadi.
Ultrazvuk mozga kod beba u neonatologiji i razvojnoj neurologiji je prva metoda izbora za postavljanje tačne dijagnoze ili nekog oboljenja. Tokom ovog pregleda se, dobijanjem posebnih presjeka mozga, kontroliše rast i razvoj djelova mozga – hemisfera, komora, zadnje lobanjske jame, pojedinih unutrašnjih djelova moždanih struktura, kao i pregleda kičme. Tokom pregleda se i mjere neke strukture, poput širine bočnih moždanih komora, hemisfera, malog mozga.

Ultrazvuk mozga kod novorođenčeta može da se izvodi u bilo koje vrijeme bez anestezije ili sedacije.

 

Ultrazvuk štitaste žlijezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlijezde je pouzdan i bezbolan pregled. Ultrazvukom se pregleda položaj, oblik, veličina, struktura i prokrvljenost štitaste žlijezde. Otkrivaju se i prate promjene u štitastoj žlijezdi .

Ultrazvuk štitaste žlezde se izvodi sposebnom ultrazvučnom sondom-linearnom, koja se prislanja na vrat pacijenta. Metoda je ponovljiva i jednostavno se izvodi .

 

Ultrazvuk abdomena i urotrakta

Ultrazvuk abdomena je metod snimanja kojim se pomoću ultrazvučnih talasa dobijaju korisni podaci o morofološkom stanju (izgledu) unutrašnjih organa trbuha. Pregled je bezbolan, jednostavan i brz. Pregledom se može postaviti definitivna dijagnoza ili se postaviti sumnja na odredjenu bolest i upućuje na dalje pretrage.

Organi u trbuhu koje se vide ultrazvukom su: jetra, žučna kesica, žučni kanali, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, slezina , krvni sudovi abdomena, limfne žlijezde, mokraćna bešika kao i prostor u trbuhu koji se nalazi van trbušne maramice-retroperitoneum.

Po potrebi se koristi i Color Doppler tehnika.

Stanja u kojima se obavezno savjetuje ultrazvučni pregled trbuha su: bol u stomaku i/ili leđima, mučnina i povraćanje, neobjašnjivo mršavljenje, naglo uvećanje trbuha ili osećaj težine u trbuhu, povrede u predjelu trbuh, nejasna febrilna stanja, a kod djece kod sumnje na anomalije trbušnih organa.

 

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je neinvazivna dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o veličini, obliku i položaju bubrega i mokraćovoda kao i mokraćne bešike. Izvodi se u cilju procjene veličine, oblika i položaja bubrega, mokraćovoda (uretera) i mokraćne bešike. U cilju otkrivanja kamena (kalkulusa) u bubregu, cista, tumora (benignih i malignih), infekcija bubrega (lokalizovanih-apscesa ili infekcija u prostoru oko bubrega). U cilju otkrivanja mjesta i uzroka prekida protoka mokraće (opstrukcije). Procjena protoka krvi kroz arterije i vene bubrega (uz pomoć doppler efekta). Pomoćno je dijagnostičko sredstvo prilikom biopsije bubrega.

Kod djece u cilju ranog otkrivanja i procjene anomalija, nedostatka ili ektopije bubrega kao i praćenja anomalija tokom rasta i razvoja djeteta.

 

Ultrazvuk kukova-skrining,

Ultrazvuk kukova kod beba je precizna dijagnostička metoda za otkrivanje razvojnog poremećaja kukova. Savjetuje se da se prvi UZV pregled kukova uradi u prva tri mjeseca bebinog života, naročito ako pedijatar-neonatolog kliničkim pregledom posumnja na neki od razvojnih poremećaja kukića. Redovni kontrolni pregled je u uzrastu od 5,5 mjeseci. Kod nas je zakonom jasno definisana obaveza ove vrste pregleda.

Ovaj pregled nije bolan i neprijatan (nerijetko ga bebe prespavaju), kratko traje i bebe ga odlično podnose, te se može ponavljati više puta u različitim vremenskim intervalima. Cilj ultrazvučnog pregleda je da se što ranije detektuje postojeći poremećaj razvoja kuka (jednog ili oba) kod bebe.

 

Ultrazvuk skrotuma

Ultrazvuk skrotalne kese je dijagnostička procedura koja se koristi kao metod pregleda muških genitalnih organa i daje kvalitetan uvid u strukturu testisa, epididimisa, krvnih sudova u skrotumu.

Indikacije za ultrazvuk skrotuma vrlo su široke i uključuju cjelokupnu simptomatologiju uključenu za tu regiju: bolovi, nelagodni osjećaj u skrotumu, oteklina, palpatorne promjene (uvećanje, čvorić, masa). Pregled se radi ukoliko postoje akutne i hronične upalne bolesti testisa ili epididimisa, sumnja na uvrtanje testisa oko peteljke tj.torzija testisa, sumnja na anomalije razvoja npr. lociranje nespuštenog testisa, dobroćudni i zloćudni tumori testisa i praćenje stanja testisa nakon liječenja tumora, procjena traumatske povrede skrotalne kese (krvarenje unutar ili van tkiva testisa).

Pregledom se mogu vidjeti ciste epididimisa ili testisa, hidrokela (tečnost oko testisa), varikokela (proširenje vena u skrotumu). Osim toga, ultrazvučni pregled se vrši i ukoliko postoji problem impotencije, steriliteta, promjene boje sjemene tečnosti.

 

Ultrazvuk mekih tkiva

Ultrazvuk je jedna od najkorisnijih i najprimjenjivanijih dijagnostičkih metoda današnjice i može se primijeniti u otkrivanju i dijagnostici promjena na tijelu od glave do pete i od površine kože do površine kostiju.

Strukture i promjene koje se mogu vidjeti ultrazvukom su:

 • Koža i potokožno tkivo: zadebljanja kože, otok potkožnog tkiva kod trauma ili nakupljanja limfe, tečne kolekcije – seromi, ateromi, subkutani hematom, benigni i maligni tumori potkožnog tkiva.
 • Mišići: prekid kontinuiteta kapsule mišića, prekid mišićnih vlakana (parcijalna ili kompletna ruptura), hematom mišića, benigni i maligni tumori mišića.
 • Tetive: omotač tetive, nakupljanje tečnosti u omotaču, zadebljanje omotača tetive kao i same tetive, razlikovanje da li su promene posljedica traume ili zapaljenjskog procesa u sklopu reumatskih ili nekih drugih bolesti, parcijalni ili kompletni prekid tetivnih vlakana
 • Ligamenti: zadebljanje ligamenata, istegnuće, parcijalna ili kompletna ruptura ligamenata.

 

Ultrazvuk periferije (vrat, aksile i ingvinalna regija)

Ultrazvuk periferije podrazumijeva pregled mekih tkiva vrata, aksilarnih (pazušnih i ingvinalnih) preponskih regija u cilju detekcije uvećanih limfnih žlijezda i drugih fokalnih promjena (ciste, benigni i maligni tumori, prekidi kontinuiteta mekih tkiva a kod djece i pojedine anomalije). Metoda se jednostavno izvodi, bezbolna je, ponovljiva i neškodljiva.

 

COLOR DOPPLER krvnih sudova

Doplerov efekat je unio novu dimenziju u ultrazvučnu dijagnostiku. Osim morfološkog prikaza (izgleda), može se prikazati i prokrvljenost organa, kao i neinvazivna analiza protoka u arterijama i venama u svim djelovima tijela.

Dopler se pokazao vrlo korisnim i pri raznim interventnim metodama , kao što su biopsije i punkcije. Dopler tehnika se primjenjuje kod pregleda arterija i vena periferije, karotidne i vertebralne arterije, krvni sudovi jetre i drugih trbušnih organa, u nefrologiji i urologiji, prilikom transplatacije bubrega i jetre. Zauzima mjesto i u ostalim oblastima kao što su dopler štitaste žlezde, parotidnih i paratiroidnih žlezda, dojke, limfnih nodusa, upalne promene mišićno-koštanog sistema, u ginekologiji. Svakako, najveća primjena je u dijagnostici dubokih venskih tromboza, površnih tromboflebitisa i varikoziteta.

Svaki pregled u ultrasonografiji gotovo da je nezamisliv bez primjene doplerovog efekta.